Film

WATCHING

Av Leah Solomons

FINN KUNSTNEREN:

People watching, også kalt crowd watching, er når en observerer fremmede mennesker og deres interaksjoner uten at de er klar over det. Det handler ofte om et ønske om å prøve å gjette hvem denne fremmede er og vedkommendes historie.

 

I en storby som Oslo er det nesten umulig å unngå å fange opp alt som skjer rundt seg. Enten en er på vei et sted, venter på bussen, sitter på trikken eller på kafe, så er det naturlig å observere hva som skjer rundt seg.

 

Men som de private menneskene vi er, blir det plutselig en annen situasjon hvis vi tar noen i å observere oss. Det kan være ukomfortabelt og ekkelt, eller det kan være smigrende – alt etter hvem den observerende er. Er den observerende en ung kvinne, tar en det gjerne som et kompliment, men er det en eldre mann blir det brått ubehagelig.

 

De normative kjønnsrollene bidrar til en stereotypi av personen som observerer, som avgjør hva en oppfatter situasjonen som. Men hvor går egentlig grensen mellom voyeurisme og harmløs observasjon?

 

Prosjektet Watching er en film som visualiserer grensen mellom de to. I en balansert rytme leker Leah Solomons seg med seeren for å fremprovosere en refleksjon rundt den utydelige grensen mellom voyeurisme og observasjon.