PÅ VEI

Foto

fullsizeoutput_3892.jpeg

Av Astri Elgethun

19 år gamle Astri Elgethun sin serie "På vei" består av bilder hun har tatt på sort-hvit film, som er scannet og fremkalt av henne. Astri har alltid drevet med kunst og til høsten begynner hun på Fotofagskolen i Trondheim.

Det siste året har Elgethun gått på Nansenskolen hvor hun har studert visuell kunst for å få et bredere perspektiv på forskjellige kunstformer.

​«Jeg har alltid drevet med kunst, men i all hovedsak innenfor andre former enn fotografi. Derfor valgte jeg å gå på visuell kunst dette året både for å kunne drive med de kunstformene jeg har drevet mye med tidligere, som maleri og tegning, men også for å åpne opp horisonten andre medium.»

Det siste året har hun fått liv i et gammelt mørkerom i kjelleren på Nansenskolen hvor hun har lært seg å fremkalle sort-hvit film ved hjelp av YouTube og utallige samtaler med faren sin. I tillegg til en fotoengasjert far har farmoren som er maler formet henne til den kunstneren hun er i dag. Hun har gjennom sin farmor fått et spillerom for å utfolde seg kreativt gjennom lån av atelier og kunstmateriell, samt en teknisk kompetent far somhar gitt tilgang på fotoutstyr.

 

«Det meste av min kreative inspirasjon, motivasjon og oppfordring stammer fra farmor som er maler, men pappa er den som har lært meg om fotografi. Han har alltid tatt mye bilder, men i all hovedsak dokumentariske og i min levetid digitalt, og er den som har lært meg hvordan jeg skal bruke et kamera. Jeg har også vært heldig å ha en bestefar som har tatt svært mye bilder og var veldig fascinert av hans store samling med gamle kameraer som barn.»

 

Bildene er på mange måter i følge Elgethun uferdige og har mange feil, som sammen bidrar til en følelse av flyktighet og bevegelse. De mange linjene som deler bildene skaper også en følelse av en fastlåsthet og det er nettopp spennet mellom det stillestående og det bevegende hun har ønsket å utforske.

«Målet med bildene er å gi en følgende av stillestående flyktighet. Å spille på konflikten mellom disse motsetningene som både kan gi en følelse av ro, men også av kaos. Motivene er hentet fra min egen hverdag og er en blanding mellom konstruerte og uplanlagte øyeblikk. De fungerer som portretter av bevegelse, uten at det handler om å komme seg fra eller mot noe konkret sted og de kan dermed også ende opp med å føles fastlåste og stillestående. Flere av bildene er tydelig delt opp i ulike deler, hvor ønsket har vært å lage en assosiasjon til måten vi ser på bilder digitalt. Hvor alt kan sveipes raskt igjennom og du er på neste bilde før du i det hele tatt har sett det første. Du blar videre, uten å riktig komme noe sted.»

FINN KUNSTNEREN:
fullsizeoutput_3888.jpeg
fullsizeoutput_3894.jpeg
fullsizeoutput_3885.jpeg
fullsizeoutput_36c6.jpeg
fullsizeoutput_789.jpeg
fullsizeoutput_37e8.jpeg